Intenzív szúnyoggyérítés folyik a városunkban 536 hektár területen.

Június 25-én (kedden) és 27-én (csütörtökön), valamint azt követően folyamatosan, amíg csak szükséges földi, kémiai gyérítést végzünk.

A májusi csapadék, Dunai árhullám és hirtelen beköszöntött meleg miatt szúnyoginvázióról lehet beszélni. A Duna kisebb árhulláma miatt és annak visszahúzódása után olyan szúnyog lárvák is kikeltek, amelyeket évekkel azelőtt raktak le a vérszívók. A Duna kisebb visszahúzódása után ezen ártér szinte megközelíthetetlen, ingoványos terület a növényzetet szinte levágni lehetetlen. A gyorsan melegedő vízben gyorsul a lárvák fejlődése. De nem feledkezhetünk meg a kerti tavak és az elhanyagolt, gondozatlan kertek, területek is teret adnak a szúnyogok kifejlődésének.

Nehezítette a feladatot, hogy május hónap nagy részében még hűvös volt és a megelőző biológiai irtás is csak a hónap utolsó felében lehetett elvégezni, mivel akkor kezdett jelentkezni a pangó vizekben a szúnyoglárva.

A melegedő időjárás mellet elvégeztük mind a biológiai gyérítést és az első kémiai földi szúnyogirtást is a város teljes területén. Ez a feladat nagyban időjárás függő. A szeles, hűvös, esős időben nem lehet hatékonyan végezni az irtást.

Ezt követően 2019. június 11-én, 13-án, 18-án és 20-án volt, és tervezünk még június 25-én (kedden) és 27-én (csütörtökön) és azt követően folyamatosan, amíg csak szükséges földi, kémiai gyérítést, melyet a jelenleg engedélyezett Deltasect 1,2 ULK irtószerrel végezzük, amit gyári zárt hordóban vásárolunk meg, folyamatos utánrendeléssel, hogy olyan ne fordulhasson elő, hogy nem rendelkezünk a feladat ellátásához megfelelő mennyiségű vegyszerrel. Hangsúlyozom, hogy ez szúnyoggyérítés, nem lehet az összes szúnyogot kiirtani. A jelenlegi körülmények között csak az ismételt gyérítés hoz enyhülést.

A gép, amivel a munkát végezzük egy nagy teljesítményű IGEBA TF F 95 HD meleg ködképző gép, mely lehetővé teszi, hogy egyszerre nagy területen egyenletesen permetezze szét a vegyszert és elérje a legjobb hatást. Azt azért ne feledjük, hogy a Duna vízállása folyamatosan nehezíti a feladatot, növelve a kikelő szúnyoglárvák számát és már kisebb szél is átfújhatja a szúnyogfelhőt akár a Duna túlpartjáról is.

Munkatársaink, akik a feladatot végzik már kellő gyakorlattal és vezetőjük megfelelő gázmesteri képesítéssel rendelkezik.

A feladat komoly erőfeszítést igényel fizikailag is, hiszen most már hetek óta végzik ezt az embert próbáló feladatot a SZÁKOM Nonprofit Kft. dolgozói.

 

Janovszky Károly

ügyvezető igazgató

SZÁKOM Nonprofit Kft.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben leírta, hogy az egész országot érintő szúnyoginvázió oka a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg. Nehezítette a szúnyoggyérítést a múlt szerdától vasárnapig tartó hőség, amely miatt a légi permetezések többségét le kellett állítni, tekintettel arra, hogy a nagy melegben a szúnyogok többsége a késői órákig megbújik a növényzetben, a repülési szabályok viszont az éjszakai munkavégzést nem teszik lehetővé.

 

A következő hetekben is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. A katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat, köztük a Duna-menti településeken (beleértve Százhalombatta várost is), az érintett önkormányzatok minden esetben egyedi értesítést kapnak a szúnyoggyérítés idejéről. A katasztrófavédelem által végzett szúnyoggyérítést a települési önkormányzatok kiegészíthetik, saját költségük terhére a települések is végezhetnek szúnyogirtást.

 

Százhalombatta Város Önkormányzata megtesz mindent annak érdekében, hogy a jelenleg fennálló szúnyogártalommal szemben a megfelelő eszközökkel fellépjen. A feladat ellátásáért felelős Szákom Kft. 2019. május hónap második felében, 2019. június 11. és 13. napján is végzett földi kémiai szúnyoggyérítést, további irtások a héten 2019. június 19. és 20. napján várhatóan este 20:00 és hajnali 2:00 óra között lesznek, illetve folyamatosan várhatóak minden héten, amíg az extrém helyzet meg nem szűnik.

 

A katasztrófavédelem a FÖLDI kémiai irtással párhuzamosan biológiai lárvagyérítéseket is végez a Duna és a Tisza árterületein visszamaradt vizekben. A Szákom Kft. Százhalombattán a Csónakázó-tónál, a Bara-pataknál, valamint a dunafüredi részen a gát mentén szintén alkalmazza ezt a védekezési formát, amely során olyan környezetbarát készítmény kerül a környezetbe, hogy kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, más élőlényekre és a környezetre ártalmatlan.

 

Százhalombattai Polgármesteri Hivatal

 Tisztelt Városlakók!
 
Május 1-jén (szerdai napon), a lakótelepen változatlan rendben biztosítjuk a szemétszállítást. Kérjük a gyűjtőedényeket időben tegyék ki!
 
Köszönettel:
 
SZÁKOM Nonprofit Kft.
 
 
 
Tisztelt Városlakók!
 
Április 19-én, Nagypénteken, a lakótelepen és a családi házas övezetben is változatlan rendben biztosítjuk a hulladékszállítást.
Kérjük a Tisztelt lakosságot, időben helyezzék ki a gyűjtőedényeket!
 
Árpilis 22-én Húsvét hétfőn a szemétszállítás szünetel.
 
A következő szállítási nap a lakótelepen árpilis 24., szerda lesz.
 
 
 
SZÁKOM Nonprofit Kft.
Köszönő levél- 2019-04-09
Lomtalanítás!- 2019-03-12
 Tisztelt Városlakók!
 
Tájékoztatjuk a város lakosságát, hogy a következő lomtalanítás 2019. április 11,12,13,14. lesz. 
Bővebb tájékoztató itt található.
 
 
SZÁKOM Nonprofit Kft.
 
Tisztelt Városlakók!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a lakótelepen és a családi házas övezetben, március 15-én (péntek) az ünnepi szemétszállítás változatlan rendben történik.
 
Kérjük, hulladékgyűjtő edényeiket időben helyezzék ki!
 
 
Köszönettel:
 
SZÁKOM Nonprofit Kft.
 
Tisztelt Városlakók!
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy a karácsonyi és az újévi hulladékszállítási rend a következőképp alakul:
  • December 24 - 25 - 26  változatlan rend szerint szállítjuk el a kommunális hulladékot.
  • December 31-én, szintén változatlan rendben történik a kommunális hulladék elszállítása.
  • Január 1-jén a kommunális hulladékszállítás a kertvárosi övezetben SZÜNETEL.
  • Január 2-án szállítjuk el a kertvárosi és a lakótelepi városrészekből is a kommunális hulladékot.
Köszönjük megértésüket! A gyűjtőedényeket a fentiek szerint időben kérjük kihelyezni.
 
Köszönettel:
SZÁKOM Nonprofit Kft.